Hanneke de Jong

Hanneke de Jong (Oldetrijne 1952), auteur van Dertien dagen om een spetterend feest te organiseren groeide op in Sint Nicolaasga. Ze heeft net als haar vader voor de klas gestaan. Eerst in het basisonderwijs en nadat ze kinderen kreeg in het voortgezet onderwijs.


Nu schrijf ze veel – voornamelijk kinder- en jeugdboeken. Meestal schrijf ze in het Fries en vertaalt ze haar werk daarna naar het Nederlands.


In de tijd dat haar kinderen - twee jongens en een meisje - opgroeiden, viel het niet altijd mee om thuis te schrijven. Sinds die tijd schrijft ze ‘s zomers in een stacaravan in Gaasterland. De kinderen zijn inmiddels de deur uit en getrouwd of ze wonen samen, maar ze gaat nog altijd naar Gaasterland om te schrijven. Sinds ze beppe (oma) is, brengen de kleinkinderen haar ook nog wel eens op een idee!
Het Fries is de taal waarin ze lezen en schrijven heeft geleerd, waarin ze het meest denkt en droomt. Het is ook de taal van haar gevoel. Bij het vertalen van een tekst naar het Nederlands merkt ze dat ze meer afstand neemt. Als ze een boek van haar in het Nederlands ziet, is ze altijd een beetje verbaasd. ‘Heb ik dat geschreven?’


Ze vindt het heel handig twee talen tot haar beschikking te hebben. Soms weet ze een woord niet in het Fries maar wel in het Nederlands. Een volgende keer kan ze het beter in het Fries onder woorden brengen. Dan wordt het haar in de andere taal duidelijk wat ze eigenlijk bedoelt.


Bron: www.hanneke-de-jong.nl