Eveline van de Putte

foto auteur Eveline van de Putte

Eveline van de Putte
(foto: Haydi Cameron)

Eveline van de Putte (1966) groeide op in het Zeeuwse Oost-Souburg. Zodra ze de kans kreeg ging ze op reis. Eerst binnen Europa, snel daarna volgden de andere werelddelen. Eveline is altijd op zoek naar andere culturen, nieuwe verhalen en beelden. Al jong begon ze te fotograferen, met de oude Russische camera van haar vader. In haar studententijd kocht zij haar eerste spiegelreflexcamera en beleefde zij veel plezier aan de magie van het zelf ontwikkelen in de geïmproviseerde donkere kamer in het studentenhuis.

Dat Eveline behalve fotograaf ook schrijfster en verhalenverteller is, blijkt uit haar werk. De foto’s vormen ieder op zich een apart verhaal. Sommige beelden zijn van een schilderachtige verstilling. Zij is in staat mensen in een onbewaakt moment met haar camera te vangen, aan de andere kant mag zij ook vaak heel dichtbij komen om een portret van iemand te maken. Dat contact wordt meestal zonder woorden tot stand gebracht.

De expositie “Tibet”, met oog voor detail is tot stand gekomen na de Tibet reis van 2010. ‘Ondanks dat ik al zo veel had gezien, is Tibet voor mij een land van adembenemende schoonheid. Letterlijk, naar adem snakkend op een paar duizend meter hoogte, figuurlijk wanneer je tussen de pelgrims in Lhasa mee loopt rond de tempel!’

Eveline werkte twee jaar aan een groot multidisciplinair kunst project Headwind, om de vergeten vluchtelingen van Bhutan gezicht en stem te geven. De grote fototentoonstelling (september/oktober 2012) in de Domkerk te Utrecht trok ruim 27.000 bezoekers. Naast deze fototentoonstelling verscheen dit jaar het bijhorende fotoboek Unforgotten.

Eerder verschenen van Eveline (bij Uitgeverij Appelmoes):
Krachtig 80, levensverhalen van tachtigplussers in Nederland
Fosten Tori, levensverhalen van ouderen in Suriname
Van Ver, levensverhalen van oudere migranten en vluchtelingen
De Hemelvrouw, wereldsprookjes voor groot en klein

Eveline is mede oprichter van de Empowerment Foundation en heeft zeer afwisselende werkzaamheden. Zij werkt als empowermenttrainer, docent creatief schrijven, schrijver en fotograaf.

Meer werk van haar is te zien op haar website: Eveline van de Putte

Meer over de Empowerment Foundation kunt u hier lezen: Empowerment Foundation

Exposities:
6 december - 29 december 2023 ‘t Kunstuus, Heinkenszand
september - oktober 2012 Domkerk, Utrecht

In november 2024 verschijnt haar boek Stormachtig Stil, levensverhalen van roze ouderen bij Uitgeverij Xanten.